Mindset

Wat is een mindset?

Ieder kind wordt geboren met een sterke wil om te leren. Heel jonge kinderen zijn dagelijks bezig met leren, zoals eten, lopen en praten, en doen dit vol overgave. Ze vinden het nooit te moeilijk, zijn niet bang om fouten te maken en geven niet op. Vreemd genoeg verdwijnt deze passie voor leren regelmatig en zijn er kinderen die hun motivatie lijken te verliezen wanneer het lastig wordt.

Dit kan zich voordoen op school, wanneer ze uitgedaagd worden op hun talenten, maar ook bijvoorbeeld bij pianoles of turnen. Zolang alles goed gaat, hebben ze zelfvertrouwen, maar zodra ze uitgedaagd worden om het beste uit zichzelf te halen, willen ze liefst snel stoppen. Hoe komt dat?

Mindset: hoe denk je over je kwaliteiten?

De mindsettheorie van Carol Dweck verklaart dit fenomeen. Mindset staat voor de overtuigingen over zichzelf, vooral over hun intelligentie en kwaliteiten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset.

Kinderen met een vaste mindset geloven dat hun eigenschappen vaststaan; ze zijn geboren met een bepaalde hoeveelheid intelligentie en kwaliteiten en dat blijft zo. Kinderen met een groeimindset geloven daarentegen dat ze zichzelf steeds kunnen verbeteren. Hun talenten zijn slechts het startpunt; ze kunnen blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen.

De vaste mindset

Kinderen met een vaste mindset willen graag laten zien dat ze over aangeboren talent beschikken. Ze voelen zich slim wanneer ze snel en perfect iets doen en vermijden daarom uitdagingen, want fouten maken is verschrikkelijk voor hen. Ook vermijden ze inspanning, want als je ergens moeite voor moet doen, ben je niet zo goed. Dus als je wilt overkomen als een natuurtalent, moet je niet hard werken.

De groeimindset

Kinderen met een groeimindset genieten van uitdagingen, omdat ze geloven dat ze kunnen groeien door te leren. Fouten maken hoort erbij en is een kans om te leren en te verbeteren. Ze geven niet op als iets moeilijk is en accepteren het leerproces als onderdeel van groei. Kortom, een groeimindset leidt tot een passie voor leren.

Het goede nieuws is dat mindset veranderlijk is, en volwassenen kunnen kinderen helpen een groeimindset te ontwikkelen of te behouden!

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button