Tips

Ervaar je rugpijn tijdens het squatten? Hier is de oplossing.

Zitten in een squatpositie wordt algemeen beschouwd als een van de meest heilzame bewegingen voor het menselijk lichaam. Het is een oefening die een groot aantal spieren en gewrichten activeert en versterkt, waaronder de heupen, knieën, enkels, buikspieren en bilspieren. Deze spieren en gewrichten spelen een cruciale rol in bijna elke sport en functioneren ook in het dagelijks leven. Het vermogen om te hurken heeft niet alleen voordelen voor atleten, maar ook voor mensen die streven naar een gezonde levensstijl en een goed functionerend lichaam.

Echter, bij het uitvoeren van squats is het essentieel dat je geen ongemak of pijn ervaart, vooral niet in bepaalde lichaamsdelen zoals de rug. Rugpijn tijdens het squatten kan verschillende oorzaken hebben, en het begrijpen van deze oorzaken is cruciaal om het probleem op te lossen en blessures te voorkomen.

  1. Het overslaan van een warming-up:
    Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het overslaan van een degelijke warming-up voordat ze squats gaan uitvoeren. Een warming-up is essentieel om de spieren op te warmen en de bloedcirculatie te verbeteren, waardoor de kans op blessures wordt verkleind. Als je je rug niet goed opwarmt voordat je gaat squatten, kan dit leiden tot overbelasting en rugpijn. Een effectieve warming-up routine omvat dynamische stretches en mobiliteitsoefeningen, zoals de cat-cow stretch, die de spieren rondom de ruggengraat opwarmt en de flexibiliteit verbetert.
  2. Het squatten met een holle rug:
    Een andere veelvoorkomende fout is het squatten met een holle rug. Hoewel een holle rug iets veiliger kan zijn dan een bolle rug, kan het nog steeds leiden tot overmatige spanning op de onderrug. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de buikspieren actief aan te spannen tijdens het squatten. Dit helpt om de core stabiel te houden en voorkomt overmatige holte in de onderrug. Daarnaast kan het uitvoeren van alternatieve squatvarianten, zoals de front squat of goblet squat, helpen om de belasting op de ruggengraat te verminderen en de focus te verleggen naar de core spieren.
  3. De aanwezigheid van een ‘butt wink’:
    Een ‘butt wink’ verwijst naar het moment waarop de onderrug begint te bollen tijdens het dieper zakken in een squat. Dit kan worden veroorzaakt door beperkte mobiliteit in de heupen of enkels, waardoor het moeilijk wordt om dieper te squatten zonder dat de wervelkolom buigt. Om dit probleem op te lossen, is het belangrijk om de mobiliteit van de heupen en enkels te verbeteren door middel van gerichte stretches en mobiliteitsoefeningen. Daarnaast kan het aanpassen van de squattechniek, zoals het verbreden van de voeten of het verminderen van de diepte van de squat, helpen om de belasting op de rug te verminderen en een optimale squatpositie te behouden.

Door aandacht te besteden aan deze mogelijke oorzaken van rugpijn tijdens het squatten en door de juiste technieken en voorbereiding toe te passen, kun je blessures voorkomen en optimaal profiteren van deze krachtige oefening voor het hele lichaam.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button