Tips

Is het waar dat buikspieren worden gevormd in de keuken?

De fitnessgemeenschap wordt overspoeld door hardnekkige geruchten, vreemde mythes en bro science. Maar wat is echt en wat is fictie? Laten we eens kijken naar de bekende bewering: “Buikspieren worden gevormd in de keuken.” Is dit een waarheid of een verzinsel?

Het opbouwen van buikspieren

Waar de meeste spiergroepen extra aandacht krijgen in de herfst en winter, en worden gestimuleerd om te groeien tijdens een bulkperiode, denken mensen meestal slechts drie maanden per jaar aan hun buikspieren, vaak de drie maanden voorafgaand aan een vakantie. Het idee van flaneren op het strand met een sixpack is aantrekkelijk, dus tijdens de periode van ‘droogtrainen’ voor de vakantie wordt de focus gelegd op het vormen van die zes (of acht!) blokken op de buik. Maar als je alleen in de zomer tijdens het ‘cutten’ je buikspieren traint, zullen ze nooit optimaal groeien. Net als andere spieren gedijen buikspieren het beste onder zware trainingsbelasting met progressieve overbelasting, en ze groeien het best tijdens een calorieoverschot. Uiteindelijk is het misschien verstandiger om in de aanloop naar de zomer juist niet te obsessief bezig te zijn met je sixpack, maar gedurende de rest van het jaar, terwijl je aan andere spiergroepen werkt, ook je buikspieren aan te pakken.

Crunches op de keukenvloer?

De uitspraak “Buikspieren worden gevormd in de keuken” heeft natuurlijk een kern van waarheid. Zonder aanpassingen in je eetgewoonten en het verlagen van je vetpercentage, zul je waarschijnlijk niet snel een droge sixpack krijgen. Maar het niveau van vetpercentage dat nodig is voordat je sixpack zichtbaar wordt, hangt ook af van de grootte van je buikspieren. Kleine buikspieren worden misschien pas zichtbaar bij een vetpercentage van ongeveer 10-12 procent, terwijl iemand met grotere blokken misschien al kan pronken bij 14%. Buikspieren onthul je in de keuken, maar je bouwt ze, net als al je andere spieren, in de sportschool – tenzij je natuurlijk crunches doet op je keukenvloer.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button